A 2014. évi nyári alkotótábor beszámolója

Dorogi Béla


Idén 8 művész részvételével, több mint egy héten át tartott a csengeri "Szamos-part" művésztelep, melyet a Magyar Festők Társasága első ízben sajátjaként hirdetett, de a telepnek már a 3. éve volt. A szálláshely a közeli Pátyod település egyik fogadójában volt, az alkotás helyszíne pedig a Szamos-hídon túli Komlódtótfalu községben található Becsky-kúriában és annak parkjában, valamint maga a település és az azt övező területek: töltések, szántóföldek, árterek. A társaság vegyes összetétele ellenére a résztvevők hamar megtalálták egymással az összhangot és jó hangulatban telt végig a tábor, ismeretségek alakulása mellett barátságok is szövődtek.

Nagybánya, csoportkép a régi művésztelepen • Felsőbánya

Sikeresen megvalósult program volt Felsőbánya és Nagybánya városok meglátogatása, ami július 15-én egész napos eseményként 7 fő részvételével zajlott le. Az utazás 2 személygépkocsival történt. A személyes helyismeretemet kiegészítette a szatmárnémeti festő, Kovács Emil Lajos városról, a régi festőiskoláról, kolóniáról való tudásával. Nagybánya történelmi belvárosa, a két nevezetes templom (ref. templom, Szt. István torony) és múzeumok, galériák mellett meglátogattuk az épp felújítás alatt álló Teleki Magyar Házat is, ahol szívélyes fogadtatásban volt részünk, megpihenhetett mindenki és egy kávéra a ház vendége volt az egész csoport. Felsőbányán az érintetlenebb táj, a nagy katolikus templom, a piac melletti híd, néhány megmaradt régi bányászház megtekintése és a Kápolna-hegyre való felkapaszkodás voltak a főbb programok. A hegyről messze beláthattuk a környező vidéket, mely Máramaros jellegzetes arcát mutatta meg a résztvevők számára.

Felsőbánya, katolikus templom • Várhelyi Tímea

Visszatérve a központi alkotóhelyre, alkotásokra, elmondható, hogy kivétel nélkül mindenkire igen inspiráló volt a műemléképület kúria szűkebb környezete és az egész Szamos menti környék egyaránt. Szép számban jöttek létre alkotások, igaz, ezek témában, méretben, technikában, de stílusban, felfogásban is igen eltérőek voltak. Művészeti anyagok tekintetében mindenki részesült egyfajta alapellátásban (festékek, vászon, higító), de volt, hogy speciális anyagokért, festékekért, nagyobb méretű vászonért el kellett utazni egy-két közeli városba, egy esetben pedig a közeli, de a határ túloldalán fekvő Szatmárnémetibe is, tehát maximálisan megpróbáltam biztosítani a technikai feltételeket. Ellátás (szállás és étkezés) tekintetében a helyszín és a szervezés jónak bizonyult. A korábban említett szálláshely, egy kis fogadó mindenki számára kényelmes és komfortos volt (tv, konyha, fürdő, zuhanyzó, közös étkező), az étkeztetés pedig változatos. A közös halászléfőzéstől (bográcsban) az üzemi ebédig (2 nap), a házias koszttól a hideg reggeliig mindenből kijutott, mindez színesítve egy csengeri cég, a Szatmári-ízek Kft. ajándékcsomagjaival (szatmári szilvapálinka, alma chipsek, gyümölcslevek, lekvárok, egyéb desszertek).

A központi helyszín műemlék épületét immár 3. alkalommal adta használatba vételre a Forster Központ, s mindezt bérmentesen, ezzel támogatva az eseményt, melyről idén is írásbeli szerződést kötöttem az intézmény elnökével. Összességében egy sikeresen megvalósult, de még mindig kezdeti, kísérleti szakaszában tartó nyári telepről számolhattam be, de a bővülő kapcsolatok, támogatók, szervezési tapasztalatok, formálódó szakmai programok és előremutatóan alakuló elképzelések okán egy biztató, komoly lehetőségekkel kecsegtető jövőkép rajzolódik ki a telep számára.

Látvány a Zazar hídjáról • Nagybánya, Zazar

Nagybánya, történelmi belváros • Nagybánya

Kedves Festőművész Barátaink!

A harmadik éve Csengeren és környékén működő Szamospart Művésztelep mint a Magyar Festők Társasága alkotótelepe hamarosan egyesületünk 20 éves jubileuma jegyében hirdeti meg 2015. évi programját. A tartalmas fővárosi kiállítás-sorozat kiegészítéseképpen mint az évforduló vidéki helyszíne a 2014-esnél gazdagabb és színesebb lehetőségeket kínál az érdeklődő művészeknek. A részletekről tavasszal, legkésőbb március végéig olvashattok a Magyar Festők Társasága honlapján.