A Magyar Festők Társasága 2014/2-es, nyári körlevele

Kedves Barátunk,

túl az év közepén a következőkről tudunk beszámolni.

Április 2. és 23. között volt látogatható a Vízivárosi Galériában Dobozkiállításunk, melynek résztvevőjéül bizonyos merészséggel minden tagunkat felkértük. Csodálatosképpen minden kiállító 1-1 műve zsúfoltság nélkül kifért. Passuth Krisztina professzorasszony, a téma szakértője nyitotta meg a tárlatot. Az év első fele lévén nem volt lehetőségünk katalógus kiadására, amit sajnálunk; ilyen és ennyire erős együttese a műfajnak ritkán adódik. Hasonlóképpen katalógus nélküli maradt az érdi szíves meghívásnak eleget tévő a 30 festő Pest megyéből c. május 30. és június 27. között megrendezett kiállításunk, melyet P. Szabó Ernő művészetörténész nyitott meg.

Abban a reményben kezdtük meg a második félévet, hogy a további kiállításaink nem maradnak dokumentáció nélkül. E tekintetben is csalódást okozott az NKA döntése, amely döbbenetes módon egyáltalán nem ítélt számunkra támogatást. 19 évi működése alatt első ízben történik meg, hogy a Kulturális Alap mellőzi a Magyar Festők Társaságát. Ez a körülmény voltaképpen az Alap létjogát kérdőjelezi meg. Reményeinket viszont igazolni látszik, hogy a Minisztériumtól megérkezett a (néhány éve rendszeres) 400 ezer forint működési támogatás, és sikeres volt a Magyar Művészeti Akadémia összesen 1 millió 800 ezer forintot jelentő két pályázata.

Következik október 10-én a Friss üzenet 2. c. tárlatunk az Újpest Galériában, melyet Laczkó Ibolya művészettörténész nyit meg. Közismert, hogy itt azok az utóbbi években felvett új tagjaink állítanak ki, akik nem szerepeltek az első Friss üzenet-en. A potenciális résztvevők részére személyes e-mail-ben a felkérést időben elküldtük; a biztonság kedvéért egy részletes emlékeztetőt küldünk még. (De legyen ez is emlékeztető: begyűjtés szeptember 5.) Katalógus mindenképpen lesz.

Az év utolsó kiállítása a JEL-JELBESZÉD (november 17 – 2015. január 10.) a Mazart Galériában. E programunk kapcsán alkalmazzuk első ízben a digitális begyűjtést és zsűrit; bevezetése elé kíváncsisággal és izgalommal nézünk. Erről részletes felhívást küldtünk a számítógéppel rendelkező tagjainknak. Reméljük, hogy minden érthető és a lebonyolítás probléma mentes lesz. (A rendszer megalkotásában döntő szerepe volt Kováts Borbálának.)

Írd meg, ha e-mail címed lett, vagy változott!

2015 fontos évünk lesz.  Jövőre a MAGYAR FESTŐK TÁRSASÁGA 20 ÉVES!
Ezt a kerek jubileumhoz méltó módon, rangos programokkal és kiadványokkal szeretnénk megünnepelni.

Továbbra is figyelmedbe ajánljuk honlapunkat, melyen tagjaink kiállításai és egyesületünk aktuális hírei olvashatók s megtekinthető minden eddigi katalógusunk:
www.magyarfesteszet.hu

Jó munkát, sikeres pályázatokat és kiállításokat, esőmentes nyarat kíván barátsággal
2014. augusztus 1-jén

Kováts Albert