VENDÉGEK – Király Gábor kiállítása

2014. március 13 – április 9.
VIRÁG JUDIT GALÉRIA ÉS AUKCIÓSHÁZ

Megnyitó: 2014. március 12. szerda 18 óra
Megnyitja: Bukta Imre képzőművész

VIRÁG JUDIT GALÉRIA ÉS AUKCIÓSHÁZ
1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
36-1/312-2071 · 36-1/269-4681
www.viragjuditgaleria.hu

A kiállítás megtekinthető
Hétfőtől péntekig 10 – 18 óráig,
szombaton 10 – 13 óráig

 

Király Gábor Vendégek című egyéni kiállítása az elmúlt három év legkiválóbb munkáit öleli fel. Festményein és rajzain elementáris erővel hatnak a síkban ábrázolt, vibráló, élénk színekkel, vagy szénnel megfestett figurái, akik még társaságban ábrázolva is meglehetősen magányosak. Művein öntörvényű alakok köszönnek vissza, akik rezignáltan hordják vállukon a civilizáció terheit.

Király festői nyelvezete ezidáig egységes, logikus ívet mutat; az évek során alapvetően a naiv festészet és a primitivizmus eszközeivel, nagy adag iróniával és humorral megfűszerezve jelenítette meg a huszonegyedik századi, családos ember alapélményeit. Képi világa őszintén nyers, mellőzi a manírokat, ugyanakkor alkotásainak kidolgozottsága bravúrosan nagyvonalú. Stílusa művészettörténeti tradíciókat hordoz magában és leginkább az Art Brut-re (angolszász területeken Outsider Art) emlékeztet. Jellemzően durva és spontaneitásának, ”műveletlenségének” következtében őszinte, zsigeri művészet ez, ahol a szenvedélyek, a tudatalatti kevésbé kontrollált megnyilvánulása érhető tetten. Király bevallása szerint színhasználatára, szerkesztési elveire – például a klasszikus perspektíva törvényeinek elhagyásában – a 70-es, 80-as évek Afro-Amerikai kultúrája, illetve a graffiti műfaja volt még nagy hatással. Hordozói gyakran újrafelhasznált falapok, nehéz, tömör, nemes fából kialakított egykori bútorok, szekrényajtók, ágyvégek, asztallapok.

A Vendégek műalkotásainak szereplői robosztus alakok, akik – leginkább csak attribútumok által jelzik a nemek közti fizikai különbségeket - különös átmenetet képeznek az állati és az emberi, a háziasított és civilizálatlan világ között. Király képi világa törzsi, kezdetleges kultúrák atmoszféráját teremti meg formái lendülete, koloritja, dús, burjánzó növényzete, megfestett szerszámai segítségével. Mellbevágó hitelességgel, leplezetlenséggel, nagyon személyes élményeken át jeleníti meg az ünnepnapok hétköznapiságát, valamint – századunk látszólagos világa helyett - a kendőzetlen, rusztikus valóságot.

Hársfalvi Magdolna